Arhiforum Seznam forumov



Avtor Sporočilo

<  Zanimivi objekti, ureditve, oblikovanja  ~  Korean Heerim Architecti so poskušali izboljšati stolpnice

Pia
Objavljeno: 08 Jul 2008 05:22 Odgovori s citatom
Pridružen/-a: 15.06. 2008, 05:07 Prispevkov: 421
Polemika ali je arhitekt dovolj plačan za svoje delo ali ne, verjetno ne sodi v tale kontekts; pa vendarle, ali je delavec na svobodnem trgu dovolj plačan za svoje delo?

(Bom malo bolj hitra, ker me zafrkava tipkovnica in ne odtipka presledka, bo morda tudi kaka napaka.)

Že štart je zame napačen. Jaz se najprej dogovorim za širino opravljenega dela, potem pa za ceno tega dela. Za ceno se ne dogovarjam po opravljenem delu. Res pa je, da je takrat potrebno denar od nekaterih naročnikov dobesedno izterjati.

Naučila sem se, da je najtežjo stvar potrebno narediti najprej, če hočeš, da potem nimaš problemov. Zato se najprej dogovorim o načinu plačila in zahtevam akontacijo. Izkazalo se je namreč, da kdor ni pripravljen plačati akontacije, ni pripravljen niti po opravljenem delu pošteno plačati dela. Vedno so problemi; enkrat nima časa, drugič mu je ravno zmanjkalo denarja (ja zame samo seveda), tretjič je cena previsoka in tako naprej v nedogled. Nekaj časa sem se ob tem sekirala in se trudila, da še izboljšam svoje delo, ko pa sem ugotovila, da moje delo ni nikakršen problem, sem zažela zaračunavati akontacijo. Sedaj veliko dela že v štartu odpade, to je res, vendar pa ne delam več zastonj in se ne sekiramzaradi izterjave mojega zaslužka. Toliko o tem.

Drugi problem so banke. Plačilni promet bi moral iti mimo bank, ki bi se hitro potrudile, da bi nudile svojim strankam boljše storitve. Banke z našim denarjem samo bogatijo, ne nudijo pa ničesar. Zamalo se mi tudi zdi, da moram za svoj denar stati v vrsti in plačevati neko storitev, ki je niti slučajno ne potrebujem.

Napisal si: "Saj nisemo slepi verniki brez lastnih možganov in zakaj bi " bisere metal svinjam". Zakaj?"

Ja smo to; pravzaprav smo prisiljeni biti slepi. Svojih možganov pa itak ne smeš uporabljati, da bi z njimi razmišljal. Smo v deželi enoumja in to se odraža v vsem našem življenju. Če hočeš kolikor toliko normalno preživeti v taki državi, moraš žal biti tudi slep, da ne vidiš vseh nepravilnosti, ki pa jih eni lahko počnejo z blagoslovom pravne države, ki je totalno brezobzirna do tistega dela svojih državljanov, ki hoče biti pošten. Pri nas se nagrajuje slepomišenje, izigravanje, izsiljevanje, oh in še kaj...

Razni ceniki, pravilniki, zakoni, predpisi, pa so itak napisani samo zato, da jih naivneži spoštujejo, predrzni "plemeniteži" pa izigravajo. Delo bi moral opraviti za tako ceno in v takem obsegu, kotse z investitorjem dogovoriš, ne pa kot ti predpisujejo. Take si ne predstavljam ne pravne in ne tržne države.

Sedaj pa moram že iti. Morda nadaljujeva drugič, če se ti bo še zdelo vredno. Spremeniva lahko le toliko, da pač sprejmemo dejstva in jih skušamo uporabiti sebi v prid, ali pa spremeniš sebe in postaneš nekaj kar nisi in ne želiš biti. Kaj hočeš, pri nas smo eni vedno v tranzitu menjajočih se predpisov..., drugi pa veselo žro pri pogrnjeni mizi.

Tvoje razmišljanje je zanimivo in bi se k njemu še rada vrnila. Lep dan!
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
igor
Objavljeno: 18 Jul 2008 15:59 Odgovori s citatom
Pridružen/-a: 25.06. 2007, 10:24 Prispevkov: 496 Kraj: Ljubljana
Na tem forumu je ostala samo sveta trojica, nebesa so pa na plaži.

_________________
Kje je čreda? Čaka na boljše čase.
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

Pokaži sporočila:  

Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 2 od 2
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Objavi novo temo

Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu