Arhiforum Seznam forumov



Avtor Sporočilo

<  Druga strokovna področja  ~  Učinkovita raba energije v stavbah

tadruj
Objavljeno: 03 Okt 2008 11:15 Odgovori s citatom
Pridružen/-a: 25.05. 2007, 06:23 Prispevkov: 335
Napovedovana zaostritev je tu:
Pravilnik o učinkoviti rabi energije v stavbah http://www.uradni-list.si/1/content?id=88520

Zunanje stene in stene proti neogrevanim prostorom: Umax=0,28 (doslej 0,60)
Strop proti neogrevanim prostorom: Umax=0,20 (doslej 0,35)
Tlak na terenu: Umax=0,30 (doslej 0,45)
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
igor
Objavljeno: 03 Okt 2008 16:12 Odgovori s citatom
Pridružen/-a: 25.06. 2007, 10:24 Prispevkov: 496 Kraj: Ljubljana
Naj živijo srčkane kajžice z majhnimi okenci! Cena novim stanovanjem bo znova zrastla, prav tako starim, prenavljal bo le malokdo, saj bo predrago. Banke bodo še bolj služile s posojili, energetska alternativa bo po novem imela amortizacijsko dobo vsaj 20 let....itd, itd...O energetski blagodejnosti tega pravilnika dvomim, ker občutnih državnih subvencij verjetno ne bo. Za povprečnega državljana pa dvomim, da zmore naložbo še teh naprav ob že tako visokih cenah stanovanj. In tako energetiki najprej ne razmišljajo o pocenitvi in razvoju teh naprav temveč čez noč ustvarjajo dobičkonosen trg za alternativce. Na planincah je lepo.
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
igor
Objavljeno: 23 Jan 2009 18:26 Odgovori s citatom
Pridružen/-a: 25.06. 2007, 10:24 Prispevkov: 496 Kraj: Ljubljana
Iz Moj mikro:

V medijih so se nedavno pojavile trditve, da bi bila lahko plazmatska televizijska tehnologija kmalu prepovedana zaradi energijske neučinkovitosti. Te trditve so glede na dejansko stanje neresnične.

V skladu z aktualno direktivo EU[1] tehnologije, kot je plazmatska, na trgu ni mogoče prepovedati, dokler TV-sprejemniki (ki to tehnologijo uporabljajo) delujejo v skladu z zahtevami o učinkoviti porabi energije. EU in njene države članice trenutno pripravljajo nove uredbe, s katerimi nameravajo zagotoviti energijsko učinkovitost TV-sprejemnikov vseh tehnologij, vključno s plazmatsko, LCD, CRT itd.

Vsi proizvajalci bodo morali dosegati te minimalne standarde učinkovitosti, če bodo želeli izdelovati, uvažati in prodajati TV-sprejemnike na trgih EU. Ta uredba naj bi bila objavljena v drugi polovici leta 2009. Po obdobju tranzicije je pričakovati, da bodo naprave v skladu z njo do druge polovice 2010.

Pomembno se je zavedati, da se televizijske tehnologije, bodisi plazmatska, LCD ali CRT, med seboj razlikujejo po načinu porabe energije. Vseeno pa je industrija poenotila kriterije, da bi z enakovrednimi meritvami pri vseh tehnologijah potrošnikom omogočila primerjave.

Tako LCD kot plazmatska tehnologija sta v zadnjih nekaj letih dosegli znaten napredek pri doseganju vse večje energijske učinkovitosti. Na nedavnem sejmu zabavne elektronike CES v Las Vegasu je mnogo proizvajalcev prikazalo trenutne in prihodnje tehnologije ter s tem potrdilo zavezanost industrije k izboljšanju energijske učinkovitosti, ne glede na uporabljeno tehnologijo.

_________________
Kje je čreda? Čaka na boljše čase.
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

Pokaži sporočila:  

Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1
Objavi novo temo

Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu