Arhiforum Seznam forumov



Avtor Sporočilo

<  Druga strokovna področja  ~  Energetski viri

igor
Objavljeno: 16 Jan 2009 10:56 Odgovori s citatom
Pridružen/-a: 25.06. 2007, 10:24 Prispevkov: 496 Kraj: Ljubljana
Na robu pameti in malce na pamet:
Ali kdo natančneje ve kakšne so okvirne amortizacijske dobe za alternativne vire ogrevanja za enostanovanjske objekte (hiše), ki rabjo cca 20 Kw za povprečno slovensko podnebje? Nazadnje ko sem, ob pomoči mojega strojnika, računal za sončne kolektorje v Ljubljani sem ugotovil, da bi se naložba za tak objekt dejansko amortizirala šele v 15 letih (!), pri čemer nisem upošteval življenske dobe posameznih sklopov in potrebnega dogrevanja. Po mojem mnenju je alternativa ta trenutek velik prestiž, ki zaradi cene ne upraviči naložbe. Cene namestitve alternativnih sistemov ogrevanja za individualne objekte so verjetno bolj ali manj znane vendar pa kdo bo, ob že obstoječih sistemih na fosilna goriva, investiral še nadaljnjih npr. 20 tisoč evrov v alternativo, pri čemer ni občutnejše državne stimulacije, ki bi dejansko olajšala investicijo. Pred 10 leti je bila v ospredju ekologija in so navijali za plin kot manjši onesnaževalec in je država delila "subvencije" preko komercialnih bank, ki so ta denar oplemenitile v lastno korist. Poleg tega cena plina raste in tudi utekočinjen naftni plin se, kljub pocenitvi nafte za 50%, ni pocenil popolnoma nič. Pa bi bilo potrebno zgolj odračunati ekološko takso in subvencija bi bila uresničena, tako pa si država s čistimi viri energije izdatno polni svojo malho.

V naslednjih 50 letih se po mojem mnenju ne bo zgodilo kaj bistveno kritičnega na področju virov energije razen, da bodo strateški energetiki ugotovili, da je najenostavnejša alternativa vlaganje v lastne hidroelektrarne (od majhnih do večjih) in jedrska energija, ki omogoča nabavo goriva na večih koncih sveta. Vse ostalo je vezano na zaplete z dobavitelji in izsiljevanje. Zakaj pa ni plina zmanjkalo poleti? Ali si predstavljamo najhujši scenarij, da Rusi res zaprejo pipico, kako bi šele to vplivalo na evropsko gospodarstvo in konkurenčnost. Ni problem postaviti tovarno, problem jo je oskrbovati s poceni energijo (ali, ta trenutek, energijo sploh) in delati izdelke.

In energetiki se opotekajo od ene "strateške rešitve" do druge "strateške rešitve" in preko zakonodaje birokratsko gasijo energetske zadrege in uvajajo "nacionalne programe", ki se vedno znova pokažejo za nedorečene in brez pravilne dolgotrajnejše vizije.

_________________
Kje je čreda? Čaka na boljše čase.
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

Pokaži sporočila:  

Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1
Objavi novo temo

Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu