Arhiforum Seznam forumov



Avtor Sporočilo

<  Druga strokovna področja  ~  Podnebne spremembe - drugo mnenje

tadruj
Objavljeno: 16 Sep 2009 12:29 Odgovori s citatom
Pridružen/-a: 25.05. 2007, 06:23 Prispevkov: 335
Te dni je bil na obisku v Sloveniji češki predsednik Vaclav Klaus. Dogodek bi izzvenel kot še eden od mnogih tovrstnih političnih leporečij, če ne bi Klaus ob tej priliki predstavil slovenski prevod svoje knjige Modri planet v zelenih okovih. Knjige, v kateri zavrača dosedanje prevladujoče teorije o globalnem segrevanju, ki da ga povzroča človek s toplogrednimi plini...

Iz Financ:
Citiram:
Češki predsednik Vaclav Klaus je s knjigo Modri planet v zelenih okovih obrnil na glavo z oskarjem nagrajeni film Ala Gora Neprijetna resnica o katastrofalnih podnebnih spremembah, ki naj bi uničile človeštvo.

V svoji knjigi Modri planet v zelenih okovih se med drugim sprašuje, kaj je ogroženo: podnebje ali svoboda. Kakor pravi, sta teorija o globalnem segrevanju in hipoteza o njegovih vzrokih, ki sta danes množično razširjeni, morda slabi, morda tudi brez vrednosti, v vsakem primeru pa zelo nevarni. Za Klausa tema sodobnosti ni boj za človekovo okolje, temveč boj za svobodo. To po njegovem velja za razviti in razmeroma bogati svet in tudi za manj razvite in revnejše države.

V knjigi zapiše, da postajajo revne države namreč talke okoljevarstvenikov, ki predlagajo zaviranje človeškega napredka za neznansko ceno. To je tudi eno glavnih Klausovih nestrinjanj s teorijami Ala Gora, saj trdi, da bodo Gorova priporočila z ogromni stroški povzročila le, da se bodo njegovi katastrofični okoljevarstveni scenariji - denimo o zvišanju morske gladine v Bangladešu, zaradi česar naj bi ljudje utonili leta 2110 - zgodili pet let pozneje. Klaus se zelo strinja tudi z mnenjem svojega svetovalca Michala Petrika, ki pravi, da film Neprijetna resnica ne govori o znanosti, sploh pa ne o ekologiji, kvečjemu o politično motivirani zlorabi okoljskih vprašanj in pristopov.

V knjigi se Vaclav Klaus sprašuje, kaj nam je storiti? Njegov odgovor je - nič ali nič posebnega. "Spontanemu človeškemu razvoju, ki ga ne ovirajo nikakršni glasniki absolutnih resnic, je treba pustiti prosto pot, sicer se bo vse še veliko slabše končalo." Ob tem še zapiše, da nam je namreč komunizem pokazal, da imajo prevelike človeške ambicije, neskromnost in napuh vedno slabe posledice. Poskusi okoljevarstvenikov, ki bi "ukazovali vetru in dežju", se ne morejo končati drugače. Takšni poskusi so izjemno dragi, dolgoročno neučinkoviti in nevarni za človeško svobodo.

Klausovi napotki za preživetje:
- Namesto za okolje se bojujmo za svobodo.
- Kakršnihkoli podnebnih sprememb ne postavljajmo pred pomembna vprašanja svobode in demokracije.
- Ne vdajajmo se modnim smernicam.
- Ne dopustimo politiziranja znanosti in ne popuščajmo prevari znanstvenega konsenza, ki je vedno dosežen z glasno manjšino in nikoli z molčečo večino.
- Namesto organiziranja ljudi od zgoraj omogočimo vsakemu živeti po svoje.
- Ne bojmo se katastrofičnih napovedi in ne izkoriščajmo jih za branjenje in doseganje nerazumnih posegov v človeška življenja.

Vsekakor pogumna stališča. Ne da ne bi potrebovala (tako kot pač vse) določene mere kritične distance, ampak ne pa tudi brez vrednosti.

Zanimivi se mi zdijo nekateri odzivi "poklicnih okoljašev" v smeri: res sicer nimamo dokončnega dokaza kaj je vzrok globalnim spremembam, ampak manj tvegano bo če se obnašamo tako kot da jih res povzroča človek... Ker grobo rečeno je ta logika enaka kot logika vsakega akviziterja, ki te poskuša na vratih prepričat da je zate vsekakor boljše če kupiš njegov izdelek, kot če ga ne...

Kakšni komentarji?
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
YannaY
Objavljeno: 18 Sep 2009 21:43 Odgovori s citatom
Pridružen/-a: 08.10. 2008, 15:29 Prispevkov: 20
Bi se kar strinjala v delu, da je okoljevartvo lahko zelo prikladno za manipulacijo. Ne smeš tega, ne smeš onega...Sploh pa Al Gore: dokler je bil podpredsednik in bi lahko kaj naredil, ni prdnil, zdaj pa tak zagrizen okoljevarstvenik. In za boljšo prodajo in nateg potrošnikov pride tudi zelo prav.
Zame bi se pravo okoljevarstvo začelo tako, da bi delali največ 150 m2 velike hiše, se vozili v normalnih avtih in ne v 2,5 tonskih zverinah, prenehali ponoči osvetljevati vseh sort objekte, spravili več transporta na vlake, obrzdali globalizem (koliko onesnaži ves prevoz cenejše hrane od drugod?) ipd. Pa predvsem bi se najprej morali nehati zastrupljati s pesticidi, insekticidi in gensko spremenjeno hrano.
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

Pokaži sporočila:  

Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1
Objavi novo temo

Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu